اگر جیغ و گریههای فرزندتان تمامی ندارد !
مهم نیست چه اتفاقی میافتد. هر مخالفت یا مقاومت کوچکی در برابر خواستههایش میتواند اشکهایش را سرازیر کند و فرشته کوچک شما را به دیوی که جز جیغ زدن کاری ندارد، تبدیل کند. شاید تصور کنید مهربانی بیشتر میتواند به جیغهای او پایان دهد یا اینکه قهر و دعوا کردنهایتان میتواند فرزند نقنقوی شما را آرام کند اما صبر کنید؛
رفتن از هر دوی این راهها میتواند مشکل رفتاری کودک شما را به کلاف بیسر و تهی تبدیل کند که بازکردنش کار هر کسی نیست.
اگر جیغ و گریههای فرزندتان تمامی ندارد، توصیههای دکتر امیری، فوقتخصص روانپزشکی کودکان را بخوانید. او به شما برای رام کردن اسب سرکشتان کمک میکند.
از کجا یاد گرفته؟
ستاره هیچ خواستهای را بدون جیغ زدن بیان نمیکند. از گرفتن یک شکلات گرفته تا دیدن برنامه تلویزیونی مورد علاقه، همه را با جیغهای ممتد طلب میکند و تا زمانی که به خواستهاش نرسد، این روند را ادامه میدهد.
از شماست که بر شماست
به جای متهم کردن فرزندتان بهتر است نگاهی به رفتارهای خودتان بیندازید؛ بدون شک فرزندتان از ابتدا اینگونه نبوده و اشتباههای رفتاری شما از او یک کودک نقنقو ساخته است. یادتان نرود محیط بر کوچکترین رفتارها و عادات فرزندتان اثر میگذارد و هر رفتار یا واکنش کوچکی از سوی شما میتواند رفتارهایی را در فرزندتان ماندگار کند که تغییر دادنشان کار سادهای نیست. شاید در گذشته زمانیکه حالتان خوب بوده یا حوصله نق زدنهای فرزندتان را نداشتید به خواستههای او گوش دادید و اکنون او یاد گرفته میتواند با نق زدن به خواستهاش برسد.
گذشته از این، شاید مشاهده رفتار کودکان دیگر فرزندتان را به نق زدن ترغیب کرده باشد. بچهها با دیدن کودکی که با جیغ و داد به خواستهاش میرسد از این شیوه الگوبرداری میکنند و با صدای بلند نیازهایشان را فریاد میزنند. کافی است در چنین شرایطی با دیدن گریه و شیون فرزندتان به خواسته او تن داده باشید تا برای مدتها از سلاح فریاد و جیغ برای رسیدن به خواستههایش استفاده کند.
تسلیم میشویم!
هیچکسی حوصله شنیدن این همه داد و بیداد را ندارد. به همین دلیل نهتنها پدر و مادر، بلکه آشناهای دورتر هم یاد گرفتهاند که دربرابر اولین جیغ او تسلیم شوند و آرامششان را بهخاطر چند خواسته کوچک به خطر نیندازند.
شفاف باشید
با آرامش و زمانیکه حال جفتتان خوب است برایش توضیح دهید که «از این به بعد قوانین جدیدی در خانه به وجود آمده و دیگر با داد و بیداد نمیتوانی به خواستههایت یا اسباببازی دلخواهت برسی و اگر واقعا اسباببازی میخواهی باید رفتار خوبی داشته باشی.» دیگر زمان آن است تا شما با هوش و درایت خودتان هر رفتاری را که میخواهید در فرزندتان شکل دهید و گاهی برایش شرطهایی بگذارید که به او در رسیدن به خواستهاش از راه منطقی کمک میکند.
میتوانید اسباببازی مورد نظر را مانند پاداش در قبال انجام رفتارهای مناسب برایش قرار دهید؛ مثلا به او بگویید«اگر پنج شب پشتسرهم هر شب مسواک بزنی یک ستاره دریافت میکنی و بعد از سه ستاره ما به مغازه میرویم و اسباببازی را که دوست داری برایت میخریم.» اگر خیلی کمطاقت است، تعداد ستارهها را کاهش دهید.